Wednesday, February 15, 2012

Resipi Cream Butter Prawn

Ehem2, make way to Chef Leen.

Boohoohoo. Disebabkan ada request resipi from Nadia, (rasanya dia saja2 je tanya, tapi aku still nak perasan dia tanya dengan penuh minat:p) hari ni Chef Lin akan memberikan resipi Cream Butter Prawn.

Btw, aku jenis masak tak sukat sangat. Most of it pakai agak2 je. So, korang pun pandai2la agak2 supaya jadi secukup rasa jugak ye.

Cara2 menyediakan (untuk hidangan 4-6 orang):

1. Masak udang (berapa ekor tu ikut kesesuaian korang la ye) sampai kekuning-kuningan. Dah agak masak tu, asingkan udang-udang tersebut.

2. Cairkan separuh butter. Butter kan dalam bongkah tu. So, guna separuh je. Cairkan atas kuali anda.

3. Dah cair semua, masukkan pula satu tin susu cair. Kalau korang nak masak sikit, dinasihatkan kurangkan kuantiti so that kuah tak banyak sangat.

4. Kemudian, masukkan daun kari secukup rasa. Daun kari wajib ada, kalau takde memang tak kick rasa dia. Kemudian potong kecil-kecil cili dan masukkan sekali. Ikut citarasa anda nak bagi dia pedas macam mana.

5. Amek sikit tepung jagung, bancuh dengan air dan masukkan. Tepung jagung ni untuk pekatkan kuah dia. Again, ikut citarasa masing2 tahap kepekatan mana yang anda nak.

6. Kemudian, tambah garam dan gula secukup rasa. Try rasa sket mana yang kurang, pandai2 la tambah ye.

7. Dan, jangan lupa masukkan udang. Takkan nak makan kuah je kan.


Tada. Dah siap. Dah boleh makan. Selamat mencuba kawan-kawan.


2 comments:

  1. terharunya! tp mmg btol minat pun..hehehe..insyaAllah akn try ASAP...thank you Chef Leen!

    p/s: nnt masuk masterchef season 2 ek ;P

    ReplyDelete
  2. yay.. try pastu share kat blog jadi ke tak ye.. haha, masterchef?? tahu dua resipi je ni.. 2 episod je la bertahan :p

    ReplyDelete

Cakap cakap~~